Őrsöknek

A karantén idejére sem kell szüneteltetni az őrssel töltött időt. Igaz, személyesen most nincs lehetőségünk találkozni, de kihasználhatjuk az online tér adta lehetőségeket. Lássuk, mi mindent lehet ilyen módon csinálni!

Szókereső

Erre a linkre kattintva találtok néhány szókereső feladványt. Sikerül megtalálni az összes szót? A képeket ki is nyomtathatjátok, ha úgy könnyebben megy, a végén pedig még a képeket is kiszínethetitek.

Labirintus

Ki találja meg a helyes utat? Ebben a mappában találtok néhány labirintus feladványt, a végén pedig ki is színezhetitek a képeket.

Online puzzle

Ezen az oldalon online rakhattok ki puzzle-t, vagy akár sajátot is készíthettek. Hozzatok létre fiókot és töltsetek fel egy képet. Lehet ez egy őrsi fotó, vagy mondjuk állatok, növények, csillagképek, amiket ki kell rakni és felismerni. Így nemcsak szórakoztok, de tanultok is. Ha pedig versenyeznétek, indíthattok egy időmérőt, kinek sikerült elsőként kiraknia a feladványt.

Rovással írt könyvek

Ezen az oldalon ismert könyveket találtok feltöltve rovás írással. Válasszatok ki egyet és tartsatok könyvklubot. Minden hétre olvassatok el egy új fejezetet és beszéljétek ki, mi minden történt, mit gondol, mi lesz a következő fejezetben. Mennyire volt nehéz rovásul olvasni? Meddig tartott, mire ment már annyira folyékonyan, hogy ABC nélkül is eligazodtatok a szövegen?

Cserkész appok

Nézzétek meg az online módszertani segédeszközök listáját, töltsétek le, ami kedvetekre való és induljon a móka.

Room-tour

Vezessétek körbe egymást a szobátokban virtuálisan. Mutassátok meg, minek hol a helye, hol szoktatok tanulni, olvasni, gondolkodni. Melyik a szobátok legkreatívabb része? Melyik az, ahol a legszívesebben kuckóztok? Adjatok egymásnak tippeket, min és hogyan lehetne alakítani.

Online origami

Videókonferenciában kamerával, de akár ezen az oldalon keresztül is origamizhattok közösen: https://origami.me/

Bújócska

Tegye le mindenki a laptopját bekapcsolt kamerával a szoba egy olyan pontjára, ahonnan jól belátni azt. Egy valakit jelöljetek ki, aki csukott szemmel számol, addig a többieknek el kell bújniuk a szoba valamelyik olyan részén, ami látszódik a kamerán. Mikor a számoló végzett, tippelnie kell, ki hova bújt a szobában. Kinek sikerül a legpontosabban tippeket adnia?

Filmnézés közösen

Keressetek cserkész filmeket és nézzétek őket közösen: valaki ossza meg a képernyőjét, hogy nyomon tudjátok követni, mi történik, vagy pedig használjátok ezt az oldalt. A végén beszéljétek meg, mit láttatok, milyen hatással volt rátok, mit éreztetek közben. Na és akkor lássunk egy listát, milyen cserkészfilm kínálatunk van:

  1. Mintamókus

  2. Utánam, fiúk!

  3. Bátyám, a főcserkészlány

  4. Jojo nyuszi

  5. 100 év vagány

  6. Holdfény királyság?

  7. Agyoncsapat

  8. Fater a nagycserkész

  9. Eszeveszett birodalom 2

  10. Fel

Ezen a linken pedig tematika és korosztály szerint találtok még ötleteket.

Csíráztatás

Ültessetek el joghurtos vagy margarinos pohárba búzacsírákat. Csak egy kis termőföld és pár szem csíra kell hozzá. Helyezzétek az ablakba, öntözzétek naponta és figyeljétek, mikor hajtanak ki az első szálak. Próbálkozzatok különféle technikákkal: egyikőtök énekeljen neki, valaki olvasson stb. Figyeljétek meg, hogy a különféle gondozási módok befolyásolják-e a növény növekedését.

Őrsi hímzés

A nyári táborra már lehet gyakorolni az őrsi zászlóhoz szükséges műveletet: hímezzetek valamit közösen. Találjátok ki, mi legyen az, osszátok szét, ki melyik részét vállalja, aztán munkára fel. A különböző hímzésfajtákat is szétoszthatjátok egymás közt. A végén majd összevarrjátok egy egésszé a művet, ami a cserkészotthont díszítheti.

Mit tanultál ma?

Tartsatok egy ismeretterjesztő kört, amikor elmondjátok egymásnak, mi újdonságot tanultatok aznap/a héten. Próbáljatok olyasmit mondani, amit a többiek még nagy valószínűséggel nem tudnak. Játékot is faraghattok ebből: ki tud több olyan tényt felsorolni, amit a többiek még nem tudtak?

Kvííííz

A nyári táborral a szintlépés időszaka is közeleg. Teszteljétek egy kvízzel, hogy áll a cserkésztudásotok? Mindenre emlékeztek még, amit az év során tanultatok? Hány csillagból is áll a Kis-Göncöl? Hogyan rakjuk meg a pásztortüzet? És mikor is adta ki Bi-Pi a Scouting for Boyst?

Kvízszerkesztő program: https://kahoot.com/

Scouting for Boys

Olvastátok már? Ha igen, akkor egy felelevenítés sosem árt, ha pedig még nem, itt az ideje. Éljétek bele magatokat a cserkészet alapítójának bőrébe, próbáljátok meg elképzelni, milyen világról álmodott. Mit gondoltok? Olyan ma a cserkészet, ahogy azt Bi-Pi elképzelte? Milyen eltéréseket vesztek észre? Van olyan, amivel nem értetek egyet, vagy már idejét múlt?

Angolul online: http://www.thedump.scoutscan.com/yarns00-28.pdf

Magyarul online: http://3ker.cserkesz.hu/images/konyvek/Cserkeszet_fiuknak_1.pdf

Név-állat-város...

Ismeritek még ezt a játékot? Egy valaki mondja az ABC-t magában (körbe megyünk), egy másik valaki pedig tetszőleges időben megállítja. Amelyik betűnél tartott, azzal a kezdőbetűvel kell írni egy nevet, várost, országot, állatot, növényt, cserkészezközt, jelzőt, tárgyat, meg amit még csak kitudtok találni. Vigyázat: mindössze egy percetek van arra, hogy ezt megtegyétek! A végén mindannyian felolvassuk, ki mire jutott, amelyik kategóriába sikerült valamit írnia és a többiek azt elfogadták, úgy egy pontot kap. Ki lesz a győztes?

Tábori pakolás

Ügyességi feladat következik! Határozzátok meg az időkeretet, ami mindenkinek a rendelkezésére áll, legyen mondjuk 5 perc. Ez idő alatt mindenki kerítse elő a hátizsákját és pakolja bele azt, ami elengedhetetlen egy táborban, vagy mondjuk egy túra során. Az idő leteltével mutassátok meg, ki mit pakolt, beszéljétek meg, mit felejtettetek el.

A játékot játszhatjátok különböző feltételek mellett: pakoljatok egy 24 órás portyára, egy mozgótáborra, egy vízitúrára, egy téli túrára. Csak aztán tessék mindent szépen vissza is rakni a szekrénybe!

Tanulósarok kialakítása

Alakítsátok ki a tanulósarkatokat egy őrsi során. Vegyétek végig, mire van szükség ahhoz, hogy effektíven tanulni tudjatok, pl: asztal, tolltartó, asztali lámpa, füzetek, fiókok, szemetes stb. Ami hiányzik a listáról, próbáljátok saját magatok elkészíteni, például tolltartót WC papír gurigából, szemetest kartondobozból. Rendezzétek el a tanuló kuckótokat úgy, hogy a lehető legkényelmesebb legyen, hiszen most egy darabig ez lesz a mindennapjaitok központja.

Levél a Cserkész újságnak

Írjatok őrsileg egy levelet a Cserkész újságba. Mutassátok be az őrsötöket, írjatok néhány érdekességet magatokról, és hívjatok egy másik őrsöt "visszavágóra". Kérdezzetek tőlük frappáns kérdéseket. Küldjétek el őket a cserkesz@szmcs.sk címre, a legjobbakat leközöljük.

Honfoglaló

Játsszatok közösen a https://honfoglalo.hu/ oldalon! Nemcsak tanultok közben, de garantáltan szórakoztok is.

Bunkiépítésre fel!

Építsetek mindannyian bunkert a szobátokban, majd mutassátok meg egymásnak, milyen lett. Szabhattok feltételeket is: mennyi idő áll rendelkezésre, milyen eszközöket lehet csak használni, stb.

Online játékok

Forrás: MCSSZ virtuális ötlettár

Mozogjunk közösen!

Mozogjatok otthon is, tartsátok magatokat formában! Rengeteg jó videó van a youtube-on, aminek segítségével otthon is lehet edzeni, akár közösen is, egy őrsi összejövetel során is:

Bábszínház

Válasszatok ki őrsileg egy mesét, amit az őrsi foglalkozáson eljátszotok. Ehhez minden őrstag készítsen el egy-egy szereplőt előre otthon. A különféle hanghatásokra is gondoljatok! Aki nem szeretne bábot készíteni, az felelhet a különféle effektekért, előre kikeresheti a vízcsobogást, a mennydörgést, levelek susogását, eső hangját stb. Akár fel is vehetitek az így előadott mesét. Töltsétek fel YouTube-ra és osszátok meg a csapat többi őrsével is!