Kihívások cserkészeknek

Teljesíts 5 egyéni és 3 közös kihívást, hogy megszerezd a Házicserkész felvarrót. Mondjuk, hogyan.

 1. Válassz ki 5 olyan egyéni kihívást, amiért valóban meg kell dolgoznod, ami fejleszt és ami által új tapasztalatokat szerzel.

 2. Jelezd az őrsvezetődnek, hogy melyikeket választottad.

 3. Őrsiről őrsire mutasd be, hogyan sikerült teljesítened a kihívást, vagy hogy hogyan haladtál vele.

 4. Az egyéni kihívások mellett válassz 3 közös kihívást is, amit az őrsöddel, vagy legalább néhány őrstagoddal közösen elvégezhettek.

 5. Ezeket is mutassátok be az őrsvezetőtöknek.

 6. Ha az ŐV úgy ítéli meg, hogy mind a 8 kihívást sikerült teljesíteni, megrendelheted a felvarrót a Cserkészboltból.

Egyéni kihívások

 1. Sütöttem egy sütemenényt, aminek a receptjét önállóan kerestem ki. A hozzávalókat a szüleim segítségével szedtem össze, a szükséges mennyiséget viszont már egyedül mértem ki. A végeredményről egy fotót is készítettem.


 1. Varrtam egy szájmaszkot legalább két réteg anyagból. Csak az anyag kiszabásához kértem segítséget, a többit egyedül csináltam. Készítettem egy képet magamról, amin a maszkot viselem.


 1. Kipróbáltam különböző csíráztatási módszereket, az eredményeimet dokumentáltam.


 1. Végigcsináltam a 30 napos fotóchallenget a májusi Cserkész újságból. Az elkészült képekből készítettem egy albumot vagy prezentációt.


 1. Megtanultam egy népdalt, amit erről az oldalról választottam ki. Ezt a dalt megtanítottam az őrsömnek is.


 1. Kinyomtattam ezt a rovásírás gyakorló füzetet és minden nap 20 percet foglalkoztam vele.


 1. Írtam egy levelet az őrstagjaimnak rovásírással vagy morse-vel és eljuttattam nekik.


 1. Elolvastam a Cserkészet fiúknak című könyvet és készítettem egy képet, miközben épp olvasom.


 1. Megterveztem egy új szentképet/oltárképet a templomunkba. Ezt lefestettem, majd megmutattam az őrsömnek.


 1. Kikerestem a Bibliából egy igeverset, ami megérint engem. Készítettem egy könyvjelzőt, amire ráírtam ezt.


 1. Elkészítettem egy egyszerű kétfogásos ebédet, majd csajkából fogyasztottam el. A folyamatról és az étkezésről legalább 3 képet készítettem.


 1. Elkészítettem a házunk/lakásunk tervrajzát. Mérőszalaggal lemértem a távolságokat, és ehhez mérten arányosan rajzoltam meg a szobákat, bútorokat.


 1. Karbantartást végeztem a táborozási felszerelésemen. Elolvastam a Cserkész újság májusi számában, hogyan kell a bakancsot, túracipőt, ruhatárat kezelni és impregnálni, követve a lépéseket elvégeztem a saját felszerelésemen is, hogy minél hosszabb ideig megőrizzék funkcionális tulajdonságaikat.


 1. Biciklitúrát szerveztem a családnak. Közösen kijelöltük, hova akarunk eltekerni, én pedig kiválasztottam a legjobb útvonalat, összekészítettem a nasit és a vizet az útra. Indulást előtt ellenőriztem, hogy mindenkin legyen bukósisak, és lámpa a kerékpáron.


 1. Megtanultam, hogyan kell felfújni a bicikli kerekét, visszatenni a láncot, ha leesik, megolajozni a fogacskákat, emelni az ülést és a kormányt, meghúzni a féket. Megtisztítottam és átnéztem a család összes kerékpárját az új tudásomat hasznosítva.


 1. Feldíszítettem egy vászontáskát, például textilfestékkel, hímzéssel, varrással. Egyedivé tettem, így sosem felejtem magammal vinni a boltba.


 1. Készítettem a kertünkben, teraszunkon egy elvonulós zugot. Felkötöttem a hintaágyat, vagy pokrócot, befőttes üvegekbe mécsest raktam díszvilágításként, körbevettem magam zöld növényekkel. Amikor itt vagyok, próbálok a hangokra és fényekre koncentrálni, beazonosítani, mi honnan jön, mit jelent.


 1. Utánanéztem, milyen tápanyagokra van a szervezetemnek szüksége, hogy megfelelően fejlődjön. Készítettem egy étkezési tervet a következő 2 hétre, amely megfelel a fehérjék, zsírok és szénhidrátok ajánlott megoszlásának. Eszerint a terv szerint étkeztem, feljegyeztem, érzek-e változást a szervezetemben, anyagcserémben.


 1. Feltérképeztem, milyen túraútvonalak és tanösvények vannak a lakóhelyem közelében, térképen, különböző színnel bejelöltem mindet. A Google Maps egyéni térképszerkesztőjébe is felvittem ezeket és megosztottam a térképet a csapatom Facebook oldalán. A helyi látványosságokat kiemeltem az egyes útvonalak mentén, rövid leírást csatoltam róluk. Így könnyebb lesz kiválasztani, milyen útvonalon túrázzunk legközelebb.


 1. Elvégeztem egy online elsősegély tanfolyamot, vagy megnéztem olyan YouTube videókat, amik a legalapvetőbb elsősegélytudást adják át: újraélesztést, stabilt oldalfekvést, sebek kötözését, törött csontok ellátását, égési sérülések kezelését stb.

Közös kihívások

 1. Megnéztük az őrssel ezt a videót és elbeszélgettünk a jelentőségéről.


 1. Átköltöttünk egy népdalt a helyes kézmosás témájára és megtanultuk azt. Ezentúl ezt énekeljük, miközben a kezünket mossuk.


 1. Megnéztük az őrssel A hullám című filmet és utána megbeszéltük, mi volt a film üzenete, tanulsága.


 1. Kitaláltunk az őrssel egy kvízt, amit elkészíetttünk a Kahoot alkalmazással. A kvízt elküldtük a csapatunk többi őrsének is.


 1. Csináltunk egy idézetgyűjteményt a csapatnévadónktól, és ezt megosztottuk a csapattársainkkal.


 1. Utánanéztünk a csapatnévadónknak és készítettünk egy képregényt az életéről. Ezt lefotóztuk és felraktuk a csapatunk Instagram profiljára.


 1. Elbeszélgettünk az őrssel arról, hogy milyen tulajdonságai vannak Istennek.


 1. Az online őrsin Istent dicsőítő énekeket énekeltünk, aki pedig hangszertudással rendelkezik, kísérte az őrs énekét.


 1. Megterveztük a tábori körletünket. Berajzoltuk, mi hol lesz. Mindenki kitalált egy olyan építményt, amit még sosem készítettünk el, és utánanézett annak, hogyan kell megvalósítani. Összeraktuk egy dokumentumba az építményeink neveit és elkészítési módjukat, hagytunk ki helyet fényképnek is. Ide kerül majd a fotó a megépített tábori építményünkről.


 1. Megterveztünk egy őrsi főzést a következő alkalomra, amikor személyesen találkozunk. Olyan ételt választottunk, amit még sosem készítettünk el szabad lángon. Összeírtuk, mire lesz szükség, milyen eszközben főzzük/sütjük, milyen tűzfajtát kell használnunk, utánanéztünk, hol főzőcskézhetünk a szabadban, illetve a kapcsolódó tűzvédelmi szabályoknak is utána jártunk.


 1. Fűszernövényeket ültettünk. Minden őrstag más-más fűszernövényt választott, hogy össze tudjuk hasonlítani, miben különböznek, például víz- és fényigényükben, mennyi idő alatt csíráztak ki és nőnek meg, hányszor kellett őket öntözni, hogy szépen növekedjenek. A tapasztalatainkat felvettük videóra és összevágtuk. Egy “Jó tanácsok kezdőknek” videót készítettünk belőle, amit feltöltöttünk a csapatunk Facebook oldalára.


 1. Új tűzfajtákat kerestünk. Minden őrstag választott egyet, amit meg is rakott a szabadban a szülei segítségével. A megrakás folyamatáról videót készítettünk, amit feltöltöttünk a csapatunk Facebook oldalára.


 1. Őrsi naplót indítottunk. Egy füzetbe minden őrsi gyűlés után egy őrstag beleírta a gondolatait, érzéseit, mondanivalóját, majd eljuttatta a következő őrstagnak. Egy előre meghatározott sorrend szerint a napló körbejárt, mindenki írt bele és továbbadta a következőnek. Hagytunk benne kis üzeneteket egymásnak, rajzokat, verseket, dalokat. Beleírtuk, mi újat tanultunk az őrsik során, feljegyeztük azt is, ki milyen kihívást választott, és sikerült-e teljesítenie.


 1. Utánanéztünk, hogy milyen tisztségek vannak a csapatunkban, szövetségünkben és hogy ezek milyen feladatokkal járnak. Elbeszélgettünk róla, hogy ki melyik szerepben tudná magát elképzelni (például: őrsvezető, csapatparancsnok, mozgalmi vezető stb.) és megerősítéseket fogalmaztunk meg egymásnak.


 1. Teljesítjük a 30 napos fotóchallenge-t a májusi Cserkész alapján. Minden nap valamelyik őrstagunk elkészítette az adott napra szóló képet, és kirakta az őrsünk Instagram oldalára.


 1. Rendbe tettük a cserkészotthonunk környékét. Előzetesen összeszedtük, milyen feladatok vannak, mindenki elvállalt valamit, majd együtt vagy külön-külön elvégeztük ezeket.


 1. Szappant főztünk. Az elkészült szappanokból néhányat szép csomagolásba tettünk, hogy legközelebb, mikor ajándékozásra kerül a sor, ezt adhassuk valakinek. Tökéletes például szülinapi ajándéknak.


 1. Gyógynövényes teakeveréket készítettünk. Az ehhez szükséges gyógynövényeket mi gyűjtöttük, szárítottuk.


 1. Befőztünk gyümölcsöket, zöldségeket, melyeket majd elviszünk a cserkésztáborba, tanyára.


 1. Összeállítottuk egy tanyázás menüjétt olyan szemlélettel, hogy minden étkezés megfeleljen az ideális napi tápanyagbevitel eloszlásának. Ügyeltünk a fehérjék, szénhidrátok és zsírok arányos megoszlására, illetve arra, hogy a lehető legegészségesebb étrendet állítsuk össze.