Kihívások kiscserkészeknek

Teljesíts 3 egyéni és 3 közös kihívást, hogy megszerezd a Házicserkész felvarrót. Mondjuk, hogyan.

 1. Válassz ki 3 olyan egyéni kihívást, amiért valóban meg kell dolgoznod, ami fejleszt és ami által új tapasztalatokat szerzel.

 2. Jelezd az őrsvezetődnek, hogy melyikeket választottad.

 3. Őrsiről őrsire mutasd be, hogyan sikerült teljesítened a kihívást, vagy hogy hogyan haladtál vele.

 4. Az egyéni kihívások mellett válassz 3 közös kihívást is, amit az őrsöddel, vagy legalább néhány őrstagoddal közösen elvégezhettek.

 5. Ezeket is mutassátok be az őrsvezetőtöknek.

 6. Ha az ŐV úgy ítéli meg, hogy mind a 6 kihívást sikerült teljesíteni, megrendelheted a felvarrót a Cserkészboltból.

Egyéni kihívások


 1. Hálózsákban aludtam egy éjszakát a földön. Erről fényképet is készítettem.


 1. Magokat csíráztattam. Egy tálkában vagy tojástartóban búza vagy egyéb magokat ültettem és csíráztattam. Erről fényképet is készítettem.


 1. Reggelit készítettem a családnak. Egy hétvégi napon megleptem a családot egy reggelivel: omlettel, tojásrántottával vagy pirítóssal, esetleg saját készítésű müzlivel. A tea vagy kávé elkészítését is vállaltam, a szüleim csak minimálisat segítettek. Csoportképet is készítettünk az alkalomról.


 1. Egyedül felvarrtam a cserkészingemre a helységnevet és csapatszámot, illetve az évmakkokat is a ruházati szabályzatunknak megfelelő módon. Az eredményt az őrsömnek is megmutattam.


 1. Részt vettem egy online szentmisén vagy istentiszteleten. A prédikációban elhangzottakat megrajzoltam, ezt az őrsömnek is megmutattam és elmagyaráztam a jelentését.


 1. Írtam egy rövid imádságot, amit elküldtem az őrstagjaimnak is.


 1. Két őrsi gyűlés közt minden este hálát adtam Istennek a napom örömeiért.


 1. Kitöltöttem legalább 2 cserkészkvízt. Az elért eredményemről készítettem egy képernyőfelvételt.


 1. Egy héten keresztül minden nap mozogtam, tornáztam legalább 20 percet. A kedvenc gyakorlataimról egy videót is készítettem, amit megmutattam az őrstagjaimnak.


 1. Egy séta alkalmával gyűjtöttem köveket, amelyekre otthon ráfestettem különböző zöldségeket. Ezeket felhasználtam a veteményes kertünkben a sorok jelölésére és fényképet készítettem róla.


 1. Elmentem a szüleimmel egy órára sétálni. Közben aktívan érdeklődtem felőlük: arról, hogy mit éreznek a jelenlegi helyzet kapcsán, mit várnak leginkább a nyárban, milyen tanulságot vonnak le a közösen otthon töltött időről.


 1. Megtanultam origamival egy állatot/virágot/az őrsi jelünket meghajtogatni. Készítettem róla egy videót, amit elküldtem az őrstagjaimnak is.


 1. Szüleim segítségével vagy egyedül lemértem a kisarasz tesméretemet (a hüvelyk és mutató ujj végei közti távolságot). A méret segítségével lemértem az ágyam hosszát és magasságát. Utána ellenőriztem vonalzóval, hogy mennyire voltam pontos.


 1. Lerajzoltam a kedvenc népdalomból egy részt vagy egy szereplőt. Az őrsömnek megmutattam a következő foglalkozáson, hogy kitudják-e találni, melyik dalt rejti a kép.


 1. Elkészítettem egy süteményt. A hozzávalókat kikerestem az interneten és felírtam a bevásárlólistánkra. Amit tudtam, szülői segítség nélkül végeztem el. A süteménykóstolásra pedig összeállítottam egy szempontrendszert, ami szerint a szüleim értékelték a süteményt: mennyire volt jól átsülve, milyen volt az állaga, az íze, a külalakja. Az eredményeket összesítettem és az őrsi gyűlésen bemutattam.


 1. Wellnesskezelésben részesítettem a háziállatunkat/egy ismerős háziállatát: alaposan megmosdattam, megszárítottam, megfésültem. Ügyeltem arra, hogy aszerint járjak el, ahogy a szüleim tanácsolták.


 1. Megtanultam egy új népdalt a családtagoktól/internetről/daloskönyvből. A dalt elénekeltem az őrsömnek is, hogy a legközelebbi személyes találkozásunkkor megtanulhassák ők is.


 1. Elkészítettem egy képregényt arról, hogy milyennek képzelem el az álomlakásomat, -házamat. Előkészítettem a kellékeket, ceruzákat, filceket, és 6 darab papírt. Egymás mellé raktam a papírokat, és a széleinél összeragasztom, majd nekiálltam a rajznak. Először kívülről rajzoltam le, majd minden lapra egy-egy szobát rajzoltam meg úgy, ahogy szeretném, hogy kinézzen. Az eredményt kiragasztottam a szobám falára, hogy mindig lássam: egy célom már van az életben.


 1. Készítettem egy plakátot magamról. Lerajzoltam, milyennek látom magam, bejelöltem a képen, mi az, amit szeretek magamban és mi az, amit nem. Miért szeretem és nem szeretem ezeket a dolgokat, hogyan tudnék rajtuk változtatni? Mi az, amit mások szeretnek bennem? Mi az, amiben jó vagyok, és miben kéne fejlődnöm? Mi a legnagyobb erősségem, és mi a gyengeségem? Milyen jelzőkkel tudnám megfogalmazni magam? Ezt követően készítettem egy ideális képet is magamról, amire teljesíthető célokat írtam fel, milyen szeretnék lenni. Mindkettőt szem előtt hagytam, hogy motiváljon a fejlődésre.


 1. Kialakítottam egy reggeli rutint magamnak, azaz összeírtam és két hétig minden nap betartottam az ideálisnak gondolt reggelt. Például: minden nap ugyanakkor keltem, ébredés után megnyújtóztattam az izmaimat, elkészítettem a teámat és a reggelimet. A ruháimat még előző este kikészítettem, felöltözés előtt alaposan megmosakodtam. Öltözködés után olvastam egy keveset a kedvenc könyvemből, vagy zenét hallgattam, hogy jól induljon a reggel. Megreggeliztem, megöntöztem a szobanövényemet, és nekiláttam a napi teendőknek. A listát az őrstársaimmal is megosztottam.

Közös kihívások

 1. Az online őrsi gyűlésen megmutattuk egymásnak a kedvenc plüss játékainkat és kitaláltunk egy mesét, melyben ők a szereplők. Megkértük az őrsvezetőnket, hogy írja le a mesét és beletegyük az őrsi dobozunkba.


 1. Az örssel közössen megnéztünk egy bibliai történetet (akár ezek közül egyet), majd elbeszélgettünk róla, hogy miről is szólt.


 1. Elolvastuk Noé bárkájának történetét. Megpróbáltunk felsorolni minél több állatot, amit Noé magával vihetett.


 1. Az őrsin eljátszottuk vagy felolvastuk szereposztás szerint egy dramatizált mesének a történetét. EZEN a linken lehet néhányat találni.


 1. Őrsileg készítettünk herbáriumot. Közösen kiválasztottuk, milyen növények legyenek benne, szétosztottuk, ki melyiket szedi és préseli, illetve keresi ki a hozzá kapcsolódó fontos tudnivalókat, mint például hogy mi a neve, mire és hogyan használjuk. A következő személyes találkozásunk során összefűzzük és borítóba tesszük, hogy még sokáig használhassuk.


 1. Készítettünk egy hálafát közösen. Rajzoltunk egy magas fát, sok-sok ággal, kidíszítettük virágokkal, madarakkal, katicabogarakkal. A fa minden ágára írtunk egy rövid üzenetet, hogy miért voltunk hálásak a héten.


 1. Kitaláltunk közösen egy mesét, mindenki hozzátett egy szereplőt, a történetet pedig közösen alkottuk meg. Mindenki kitalálta a szereplője háttértörténetét (ki ő, mivel foglalkozik, honnan jön, mit csinál, mi a célja), és megrajzolta azt. Ezt követően készítettünk egy prezentációt vagy képregényt a mesénkről, amit közösen előadtunk a szüleinknek.