Kihívások
rovereknek, vezetőknek

Teljesíts 5 egyéni és 5 közös kihívást, hogy megszerezd a Házicserkész felvarrót. Mondjuk, hogyan.

 1. Válassz ki 5 olyan egyéni kihívást, amiért valóban meg kell dolgoznod, ami fejleszt és ami által új tapasztalatokat szerzel.

 2. Jelezd az őrsvezetődnek vagy csapatparancsnokodnak, hogy melyikeket választottad.

 3. Mutasd be, hogyan sikerült teljesítened a kihívást, vagy hogy hogyan haladtál vele.

 4. Az egyéni kihívások mellett válassz 5 közös kihívást is, amit az őrsöddel, vagy legalább néhány roverrel/vezetővel közösen elvégezhettek.

 5. Ezeket is mutassátok be az őrsvezetőtöknek.

 6. Ha az ŐV/CSP úgy ítéli meg, hogy mind a 10 kihívást sikerült teljesíteni, megrendelheted a felvarrót a Cserkészboltból.

Egyéni kihívások

 1. Csatlakoztam a községünk önkénteseihez, akik bevásárolnak vagy ételt hordanak házhoz az időseknek. Körültekintően jártam el és betartottam a higiéniai előírásokat. Fényképpel örökítettem meg az alkalmat.


 1. Kapcsolatba léptem egy idős vagy magányos emberrel, hogy társa legyek ezekben a nehéz időkben is. Egy Instagram vagy Facebook bejegyzésben megosztottam az érzéseimet, gondolataimat az eset kapcsán.


 1. Elolvastam a Cserkészet fiúknak című könyvet és készítettem egy képet, miközben épp olvasom. Megosztottam Instagramon megjelölve a @szmcs-t.


 1. Utánanéztem, hogy milyen gondozást igényelnek a szobanövényeim, ezután pedig elkezdtem szaporítani párat. A sikereimről osztottam meg fényképeket a társaimmal.


 1. Elmélyítettem a rovásírás tudásomat, már tudok folyékonyan olvasni és írni rovással.


 1. Kipróbáltam az összerovást és ezzel leírtam a 10. cserkésztörvényt. A művemről fényképet is készítettem, amit megosztottam a társaimmal.


 1. Elolvastam az Újszövetséget. A kedvenc részeimet kijegyzeteltem a cserkészfüzetembe, a legkedvesebbet pedig fejből is megtanultam.


 1. Egy héten keresztül minden nap megosztottam a Facebook/Instagram történetemnél egy-egy Bipi idézetet.


 1. Készítettem egy cserkész témájú GIF-et. Az eredményt megosztottam Instagramon és a csapatom Facebook oldalán.


 1. Kerestem egy keresztény filmet, megnézem, majd beszámolót tartottam az őrsnek róla. A filmről írtam egy 2000 karakteres ajánlót és elküldtem a Cserkész újságba a cserkeszujsag@szmcs.sk címre.


 1. Elolvastam 3 blogbejegyzést a https://777blog.hu/ weboldalról.


 1. Utánanéztem, milyen önkéntes szervezetek működnek a környezetemben és tájékozódtam, hogy milyen módon lehet őket támogatni.


 1. Rákerestem az interneten a komposztálásra és a megszerzett tudás alapján készítettem egy komposztálót a saját udvarunkon, teraszunkon. A szüleimmel vagy lakótársaimmal beszélgetést kezdeményeztem a komposztálónk használatáról.


 1. Utánanéztem, hogy melyik szobanövényemet hogyan lehet szaporítani, és a megszerzett tudással igyekeztem minél több új növényt nevelni. Miután elég erősek lettek, elajándékoztam őket a cserkésztársaimnak.


 1. Készítettem egy kvízt olyan témakörben, amelyben fejlődni szeretnék, és a kész kvízt elküldtem a mozgalmi vezetőnknek (mozgalmivezeto@szmcs.sk), hogy megoszthassa a Házicserkész weboldalon.


 1. Utánanéztem, milyen etikus, környezetbarát márkák találhatók a környezetemben, és ezt a tudást megosztottam barátaimmal is. Ha kipróbálok valamilyen terméket, tapasztalataimat megírom barátaimnak az adott termékkel kapcsolatban.


 1. Készítettem házilag takarítószereket, például szódabikarbónából, citromsavból és ecetből.


 1. Kerestem egy számomra szimpatikus, egyszerű vegán receptet és elkészítettem azt. A tapasztalataimat és receptet megosztottam a barátaimmal.


 1. Összegyűjtöttem 10 receptet, amelyeket ki szeretnék próbálni. Ezekhez beszerzem a hozzávalókat és megtervezem, mikor fogom őket kipróbálni. Az elkészült ételekről töltök fel képet #mutimiteszel hashtaggel az Instagramra.


 1. Elsajátítottam egy általam csodált tevékenység alapjait, például makramézás, horgolás, faragás, hímzés stb.


 1. Egy héten keresztül minden nap összegyűjtöttem legalább egy szemeteszsáknyi hulladékot a lakóhelyemen. A szemetet szelektáltam, hogy ezzel is segítsem a feldolgozás menetét.


 1. Egy hónapig közösségi média böjtöt tartottam. Nem használtam a Facebookot, Instagramot, Snapchatet, TikTokot stb., erről időben értesítettem a barátaimat, hogy ha akarnak, eltudjanak érni más felületen, például e-mailben vagy messengeren.

Közös kihívások

 1. Megnéztük közösen a Száz év vagány című 3 részes kisfilmsorozatot, amely a cserkészetről szól. Csináltunk egy videós ajánlót, és ezt elküldtük a mozgalmi vezetőnek a mozgalmivezeto@szmcs.sk címre.


 1. TikTok-ra készítettünk cserkészettel és cserkésztudással kapcsolatos tartalmat, ezeken cserkészegyenruhában szereplünk. Készítéskor figyelembe vettük, hogy csak olyan tartalmat készítsünk, amivel edukáló, népszerűsíti és vonzóvá teszi a cserkészetet, és semmi esetre sem bántó vagy megszégyenítő.


 1. Egy online vezetői gyűlésen mindannyian bemutattuk a kedvenc könyvünket, amit a közelmúltban olvastunk. Készítettünk egy képernyőfotót, miközben a kezünkben tartottuk a kedvenc könyveinket.


 1. Készítettünk egy online imasétát a cserkész korosztály számára.


 1. Választottunk közösen egy 30 napos kihívást (akár az ŐV vagy ST tájolóból), amelyet nyomon követünk egy online eszköz segítségével. Lelkiismeretesen töltjük, hogy ki melyik nap végezte el a kihívás ráeső feladatát.


 1. Egy találkozónk alkalmával beszélgettünk az 5 szeretetnyelvről, és közösen kitöltöttünk ezzel kapcsolatos teszteket, majd beszélgettünk az eredményeinkről.


 1. Szerveztünk egy online alkalmat, amelyen az egymás mélyebb megismerésére fókuszáltunk. Ehhez felkutattunk különböző eszközöket, amelyeket felváltva ismertettünk.

 2. Beszélgettünk az önszabotálásról és megosztottuk egymással a szabotáló gondolatainkat. Ezeket átfordítottuk pozítív megerősítésekre, például: lusta vagyok - jól tudok priorizálni, koncentráltan dolgozom stb.


 1. Megterveztük, hogy a cserkészotthonunkat milyen lépésekkel tudnánk zöldebbé, környezetbarátabbá tenni. Ehhez készítettünk egy tervet, melyet megmutattunk a csapatparancsnokunknak.


 1. Online/személyes gardróbvásárt rendeztünk, hogy ne kerüljenek a szemétbe a jó állapotú tárgyaink, hanem tovább “élhessenek” barátainknál.


 1. Mindannyian elvégeztük a Mensa ingyenes IQ tesztjét. A teszt kitöltése után megbeszéltük, kinek melyik feladat jelentett nehézséget, milyen érzések fogalmazódnak meg bennünk az eredmény kapcsán, mennyire fontos az intelligencia, hogyan fejleszthető.


 1. Közösen kerestünk és kitöltöttünk néhány személyiségtesztet.


 1. Megszerveztük egy rovernap programját a nyári cserkésztáborra. Csupa olyan tevékenységgel pakoltuk tele, amiről úgy gondoljuk, érdekes lehet a rover korosztály számára. Ötleteltünk azon, milyen programokkal, rendezvényekkel lehet vonzóbbá tenni a cserkészetet a roverek számára.


 1. Elkészítettük az őrs jövőtervét. Rövid- és hosszú távú célokat fogalmaztunk meg, ezekhez cselekvési tervet készítettünk, azaz pontos leírást, hogyan tudjuk elérni a célokat. A konkrét feladatokhoz felelőst és határidőt rendeltünk, hogy ezzel biztosítsuk, nem merül a tervünk a feledés homályába.


 1. Elkészítettük a csapat jövőtervét. Meghatároztuk, hova akarunk eljutni 1-2-5 éven belül. Miben szeretnénk fejlődni, mire akarunk hangsúlyt fektetni. Megbeszéltük, a következő években kikre bízunk őrsöt, kik szerveznek csapatrendezvényeket és kit akarunk következő csapatparancsnokként tudni. Tervet készítettünk arra, hogyan adjuk át a kellő tudást ezeknek az embereknek és készítsük fel őket a rájuk bízott feladatra.


 1. Megszerveztünk egy csapatépítő őrsi kirándulást. Lehet ez egy autós, buszos kiruccanás, vagy egy mozgó tábor is. A lényeg, hogy együtt legyünk, barátkozzunk, beszélgessünk.


 1. Szétosztottuk egymás közt a világvallásokat és mindenki utána olvasott egynek. A tanultakat megosztottuk egymással, készítettünk egy listát a hasonlóságokról és különbözőségekről. Elbeszélgettünk arról, vajon miért törnek ki világszerte vallásháborúk, hogyan lehetne nagyobb toleranciára nevelni az embereket.


 1. Összeállítottuk a tábori menüt olyan szemlélettel, hogy minden étkezés megfeleljen az ideális napi tápanyagbevitel eloszlásának. Ügyeltünk a fehérjék, szénhidrátok és zsírok arányos megoszlására, illetve arra, hogy a lehető legegészségesebb étrendet állítsuk össze.


 1. Utána olvastunk, milyen mentális betegségek jellemzőek a mai fiatalokra, ezeknek mik a jelei, hogyan gyógyíthatók, és milyen bánásmódot igényelnek az érintettek. A tanultakat egy dokumentumban vagy prezentációban összesítettük, és bemutattuk a többi vezetőnek is. Megvitattuk, mi mit tehetünk, hogy segítsük azokat a cserkészeket, akik érintettek a témában.


 1. Átfogó ismertetést készítettünk arról, milyen generációkat ölel fel a csapatunk, illetve hogy az egyes generációknak milyen sajátosságai vannak. Minden őrsünket besoroltuk valamelyik generációba. A generációs jellemzőket összevetettük a cserkészeinkkel, összegeztük a valós állításokat, megoldási javaslatokat írtunk össze arra vonatkozóan, hogyan lehet az egyes generációkat motiválni, oktatni, megtartani, lelkesíteni, megérteni.