Játékok

Itt olyan rövidebb játékokat találsz, amelyek jó kiegészítői lehetnek az őrsi programjaidnak. Többnyire offline játékok online-osított verzióit találjátok itt, viszont van pár, amelyek csak online működnek. Jó bogarászást!

Barkóba

Az egyik játékos választ egy szót, amelyet a többieknek ki kell találniuk. Ennek érdekében eldöntendő kérdéseket tehetnek fel, amelyre a kérdezett játékos az igen, nem vagy is-is válaszokat adhatja. Ha valaki úgy érzi, hogy tudja a megoldást, rákérdezhet, de ha téved, kiesik a játékból.

Forrás: kalandokesalmok.hu

Becserkészlek

1, A játékvezető a felsorolt tárgyak közül bemond valamit. (ezeket a tárgyakat csak én szedtem össze, természetesen bármi mást is be lehet mondani)

2, Ezek után a játékosok kikapcsolják a kamerát, és elkezdik keresni az adott tárgyat az otthonukban.

3, Aki leghamarabb találja meg a tárgyat, az gyorsan visszakapcsolja a kamerát és ő kapja meg a max pontot.


Vannak kiemelt pontos tárgyak Cserkész cuccok (5 pontért) és általános tárgyak (3 pontért). A többiek, akik megtalálták a tárgyat, de késve, azok 1 pontot kapnak.

Akár lehet egyéni és csapat verseny is nagyobb őrssel/rajjal.

A játék X körből áll, vagy addig amíg valaki X pontot el nem ér.


Forrás: https://www.peldaul.hu/jatek/131/becserkeszlek

Bújócska

Tegye le mindenki a laptopját bekapcsolt kamerával a szoba egy olyan pontjára, ahonnan jól belátni azt. Egy valakit jelöljetek ki, aki csukott szemmel számol, addig a többieknek el kell bújniuk a szoba valamelyik olyan részén, ami látszódik a kamerán. Mikor a számoló végzett, tippelnie kell, ki hova bújt a szobában. Kinek sikerül a legpontosabban tippeket adnia?

Csodás szókincs

Az ország-városhoz hasonlóan egy személyt kérjetek meg, hogy mondja magában az abc-t. Jelöljetek ki egy személyt, aki ezt lestoppolja. A lestoppolt betűvel írjatok minél több szót 1 perc alatt, majd ellenőrizzétek le őket. Ha valamit többször is írtatok (mindenki önállóan dolgozik) akkor azokat ki kell húzni.

Használjatok nehezítéseket; csak állat/csak angolul/csak filmcímek...

Forrás: www.peldaul.hu

Fekete-fehér, igen-nem

A játék során a résztvevők kérdésekkel bombázzák egymást (pl.: „Milyen színű a zebra, Máté?”), és a kérdezettnek válaszolnia kell: csak arra kell vigyáznia, hogy a fekete, a fehér, az igen és a nem szavak nem hangozhatnak el. Az már csak rajtunk múlik, hogy csupán a játék öröméért játszunk-e, vagy strigulázzuk a hibákat, esetleg más „büntetést” találunk ki. Ha az eredeti tabusított szavak adta lehetőségeket már kiaknáztuk, választhatunk más szavakat, sőt akár szócsoportokat is (pl.: a válaszban nem lehet szín, személyes névmás, kötőszó, név, stb.).

Forrás: kalandokesalmok.hu

Fekete-fehér, fehér-fekete

Minden gyereknél két papírgombóc van, egy fehér és egy fekete. Az őrsvezető gyorsan vezényel. Azt a gombócot kell feldobni, és utána ügyesen elkapni, amelyiknek a színét mondta az őrsvezető. Aki más színt dob fel, vagy elejti a galacsint, az kiesik. (Lehet labdával is játszani.)

Forrás: 831. Szent Kristóf cserkészcsapat gyűjteménye

Hibás lemezlejátszó

Egy őrstagot megkérünk, hogy lépjen ki a videó chatból pár perc erejéig. A többiek megbeszélnek egy olyan szót, amely annyi szótagból áll, ahányan a chat-ben maradtunk. Például: 4 fő -> cser-kész-tá-bor. Mindenki kap egy-egy szótagot, amit a kilépett cserkész csatlakozását követően folyamatosan mondogat. A belépő feladata, hogy kitalálja a többiek milyen szó szótagjait kántálja.

Forrás: 831. Szent Kristóf cserkészcsapat gyűjteménye

Január, Február...

Üljön mindenki egy gép/tablet előtt. Telefon nem célszerű, mert akkor nem látjátok a többieket, de ha pár tag telefon előtt ül, még nincs minden veszve.

Legyen egy vezető, aki januártól decemberig sorolja a hónapokat. Ha a végére ért, újra elkezdi januártól.

A többiek feladata, hogy

  1. ha azt a hónapot hallják, amiben születtek, kezdjenek el kidőlni a képernyő elől.

  2. ha látják, hogy egy társuk dől, szólítsák a nevén, mert ezzel megmenthetik a kiesés elől.

Addig tart a játék, míg mindenki ki nem dőlt.

Forrás: www.peldaul.hu

Karmester

Kiválasztunk egy valakit, aki kikapcsolja a hangszóróját, vagy befogja a fülét. A többiek megbeszélik, hogy ki lesz a karmester. A karmesternek különböző mozdulatokat kell majd végeznie, a többiek őt utánozzák. Annak a játékosnak, akit a játék elején kiküldtünk az lesz a feladata, hogy kitalálja ki a karmester. Amennyiben sikerült újabb játékost küldünk ki. A kijelölt játékosnak három próbálkozási lehetősége van.

Forrás: www.peldaul.hu

Kérdezz-felelek

Lehet ismerkedős, vicces, önismereti, flörtölős – csak attól függ, milyen kérdéscsomagot választotok! Ha valakinek van otthon olyan társasa (pl.: Igen?, Ego, stb.), ami tartalmaz kérdéseket, elő vele! Ha pedig nincs, előzetesen írjátok össze a saját kérdéseiteket (mondjuk fejenként 10-et), vagy keressetek egy rátok szabott csomagot a neten, esetleg töltsetek le egy erre való alkalmazást! A kérdések lehetnek körkérdések (mindenki felel), vagy célzottak, esetleg sorsolhattok is (mondjuk kockadobással, ha legalább egy embernek van dobókockája), hogy ki melyikre válaszoljon.

Forrás: kalandokesalmok.hu

Kérdésre kérdést

Ez egy az előző játékra hajazó igazán szórakoztató partijáték. A kezdőjátékos egy kérdést tesz fel egy másik résztvevőnek címezve (pl.: „Ha választhatnál, kivel töltenéd a karantént, Dani?” vagy „Mi volt a legjobb utazásod, Fanni?”), amire a kérdezett játékosnak azonnal új kérdéssel kell előállnia, amire a következő játékos megint csak egy másnak címzett kérdéssel válaszolhat. Ha viszont a kérdezett játékos elneveti magát, megzavarodik vagy habozik, akkor bizony válaszolnia kell. Ebből két dolog következik: csak olyasmit kérdezzünk, ami az adott körben elfogadhatónak tűnik – és hogy ugyanakkor érdemes olyan kérdéssel előállni, ami kizökkentheti a másikat! Bár ez egyáltalán nem olyan egyszerű a játék hevében.

Forrás: kalandokesalmok.hu

Ki vagyok én?

A játék eredetijében a játékosok kártyát húznak, és a sajátjukat meg nem nézve úgy helyezik el, hogy ők ne, csak a többiek lássák (pl.: a homlokukon tartják), majd igyekeznek rájönni, hogy kinek (vagy minek?) a bőrébe kerültek bele. Ennek érdekében egészen addig eldöntendő kérdéseket tesznek fel (pl.: „Életben vagyok?”), amíg nemleges választ nem kapnak, ekkor ugyanis a következő játékos kap lehetőséget a kilétének felfedezésére. Ezt a játékot érdemes kisebb társasággal játszani – és így az online szereposztás is megoldható: beosztjuk, hogy ki kinek ad szerepet, a játékosok pedig megírják a feladványokat minden társuknak, természetesen az érintett kivételével. Ha mondjuk, négyen játszunk, akkor ez összesen 3 kimenő és 3 bejövő üzenetet jelent, ami még kezelhető mennyiség. (Ha a játék túl bonyolultnak tűnik, előre megállapodhatunk a kategóriában: csak létező emberek lehetnek? Csak híresek? Netalán akár fikcionális karakterek is?).

Forrás: kalandokesalmok.hu

Körülírom

Körbe megyünk. Aki kezd, kinéz valakinek a környezetében egy tárgyat, amit mindenki lát a videóhívás közben. Például: Gondoltam valamire, ami fehér színű, hosszú és jó társunk tud lenni utazás közben. (Fülhallgató xy asztalán.) Aki kitalálja, az mondhatja a következőt.

Forrás: 831. Szent Kristóf cserkészcsapat gyűjteménye

Logi-sztori

Ezt nem lehet egyszerűbben összefoglalni, mint az alábbi weboldalon. (hiperlink ide: https://szjenoko.web.elte.hu/Jatek/logisztori/logisz.html).

”Van egy mesélő, aki ismeri a történetet, és a többiek a nyomozók. A mesélő a játék elején elmondja az alaptörténetet, melynek rejtélyeit a nyomozók feladata felgöngyölíteni. A nyomozók eldöntendő kérdéseket tehetnek fel a mesélőnek a történettel kapcsolatban. A kapott válaszok segítségével kell fényt deríteniük a rejtélyes esetre.”

Az oldalon 29 feladványt találtok, a lap alján pedig letölthetők a megoldások. Igényel némi önfegyelmet, hogy csak azt az egyet olvassuk el, amit mi mesélünk, de ha megbízunk a többiekben (és magunkban), akkor nincs más akadály, csak a rejtély!

Forrás: kalandokesalmok.hu

Mr. X.

Szintén egy találgatós játék, de az előzőeknél bonyolultabb, izgalmasabb. Az egyik játékos egy, a többiek által is ismert személyt választ magának, és ennek az embernek a kezdőbetűjével mutatkozik be (pl.: ha valaki Brad Pittre gondol, akkor ő „Mr. P”). A többi játékos más azonos kezdőbetűjű hírességre utaló kérdéseket tesznek fel (pl.: „Te festetted a Guernicát?”), amire Mr. X (ez esetben Mr. P) két választ adhat: ha tudja, kiről szól a kérdés, megválaszolja („Nem én vagyok Picasso.”), ha viszont nem ismeri fel, passzol. Ez utóbbi esetben a többi játékos feltehet egy eldöntendő kérdést, hogy így nyomozzák ki Mr. P kilétét. A játék tarthat a sikeres megoldásig, de megállapodhatunk abban is, hogy maximum hány eldöntendő kérdés alapján kell eljutnunk a megfejtésig. Ha versenyt szeretnénk faragni a játékból, számolhatjuk a passzok és az eldöntendő kérdések arányát is, hogy eldöntsük, a játékosok legyűrték-e Mr X-et.

Forrás: kalandokesalmok.hu

Sok lúd disznót győz

Ez egy online is jól működő játék, a szabályait meghallgathatod a videóban.

P+R

Valaki kikapcsolja a hangot a számítógépén vagy kimegy a szobából és addig megbeszélitek melyik hangot nem fogjátok használni az ABC-ből. Miután visszajött a kitaláló kérdéseket tesz fel a többieknek, akik válaszadáskor nem mondhatják ki az a hangot. A kitalálónak rá kell jönnie, melyik az a hang, amit nem használtak a társai.

Variáció: lehet egy konkrét témáról beszélgetni.

Számolj el 21-ig

Egy másik partijáték, ahol garantált a nevetés és az örömteli bosszankodás. A feladat nem nehezebb, mint hogy a játékosok egy meghatározott sorrendet tartva közösen és hiba nélkül elszámoljanak 21-ig. Csakhogy mindenki, aki kimondja a 21-et vagy ront, az új szabályt vezet be a következő kör megkezdése előtt. Néhány példa:

  • a hárommal osztható számok helyett mondjuk azt, smafu;

  • a kettőt tartalmazó számok helyett kakukkoljunk;

  • akinek a 18-at kellene kimondania, nem szólalhat meg, automatikusan a következő játékos jön a 19-cel;

  • a 13-at csukott szemmel kell kimondani.

A lehetőségeknek csak a képzelet szabhat határt! Fontos, hogy az újabb szabály felülírja a régit: azaz ha a hárommal osztható számok helyett smafut mondunk, de aztán a kettőt tartalmazó számok helyett kakukkolnunk kell, akkor a 12 és 21 kakukkolás lesz, és nem smafu.

Forrás: kalandokesalmok.hu

Színes testrészek

A játék bárhol játszható, de célszerű olyan helyet választani, ahol lehet kicsit futkorászni is. A játékvezető mond egy testrészt és egy színt, pl. kék orr. A játékosok feladata, hogy minél gyorsabban megérintsenek az orrukkal valami olyan tárgyat, élőlényt, ami kék.

Lehet kiesősen játszani, hogy a legutolsó ember kiesik, de nem célszerű, így is öröm és kihívás a játék.

Forrás: www.peldaul.hu

Szólánc

A játék kezdete előtt érdemes meghatározni valahogy a sorrendet, például az online felületen, ahol az őrsi van a nevük helyett sorszámot írnak be, vagy zoom-on a "white board"-ra felírjuk ki-ki után következik.

Egy tetszőleges kezdőszó után körbe haladunk, és a soron következő játékosnak azzal a betűvel (esetleg szótaggal) kezdődő szót kell mondania, amivel az előző befejeződött. Ha emelni akarjuk a tétet, válasszunk kategóriát, amelyhez a szavaknak tartozniuk kell, például: földrajz, cserkészet, élővilág, tudomány...

Forrás: kalandokesalmok.hu

Tükröm, tükröm mondd meg nékem

Kellékek: minden résztvevőnek post-it és vastag filc

Körben haladunk. Az egyik személy felrajzol egy post-itre egy formát, fontos, hogy jól kivehető legyen. A többi játékos ragaszt a homlokára egy post-itet és csak a számítógép képernyőjén látva magát minnél pontosabban le rajzolnia az eredeti formát.

Miután mindenki végzett megcsodálhatjuk a műveket, majd jöhet a következő forma.

Forrás: www.peldaul.hu

Vakon gépelés

Kitalálunk egy sorrendet az őrstagok között, az első ember mond egy mondatot a másodiknak, aki megpróbálja vakon legépelni. Az eredményt elküldi a harmadiknak, aki megpróbál belőle egy értelmes mondatot faragni és tovább mondja a negyediknek, így tovább az utolsó emberig. A végén összehasonlítjuk az első és az utolsó mondatot.

Megvalósítás: ez főleg chat használatával végrehajtható játék, az első ember hangüzenetet küld a másodiknak, a második vakon ír egy üzenetet a harmadiknak ésígytovább...

Forrás: 831. Szent Kristóf cserkészcsapat gyűjteménye