Őrsvezetőknek

Őrsi-ciklusötletek

Adunk pár tippet, hogyan építsétek fel az online ciklusaitokban az őrsiket.

Módszertani segédeszközök

Összegyűjtöttünk pár módszertani segédeszközt, amiket online is tudtok használni.

Az önfejlesztésnek semmi sem szabhat határt. Itt az alkalom, hogy megtedd azt, amire eddig nem volt időd.

Vásárolj be az időseknek

Nagyon sok községben elindítottak különféle szociális segítő szolgáltatásokat, például egy telefonhíváson keresztül az idősek jelezhetik, mire van szükségük, aki pedig megteheti, beszerzi nekik és házhoz szállítja, az ajtó előtt hagyva. Érdeklődj a helyi önkormányzati hivatalnál, nálatok van-e már ilyen lehetőség, kérdezd meg, hogyan tudsz segíteni. A bevásárláshoz hasonlóan sok helyen készétel kiszállítását is biztosítja az önkormányzat az idősek számára, ebbe is bekapcsolódhatsz.

Varrj szájmaszkot

Tudatos cserkészként tudjuk, hogy az orvosi szájmaszkokra az egészségügyben dolgozóknak van első sorban szüksége, ezért ne vásároljuk fel ezeket, hanem inkább készítsük el házilag a megfelelőjüket. Rengeteg ötletet, tutorial videót találhatsz erre, segítségképp látogasd meg ezt az oldalt.

Daloskönyv

Készíts maradandó és hasznos segédeszközt: egy daloskönyvet. Válogasd külön a cserkész- és népdalokat. Készíts hozzá tartalmat, címkéket, listát.

Hasznos lehet: https://www.nepdal.hu/

Játékoskönyv

A daloskönyvhöz hasonlóan megalkothatod a játékoskönyvedet is, bontsd cserkész- és népi játékokra, kis- és nagy csoportosakra, ismerkedősre, csapatépítőre, futkosósra, éneklősre stb.

Hasznos lehet: https://peldaul.hu/

Módszertani segédeszközök

Végre van idő arra, hogy végiggondold, milyen hiányosságai vannak az őrsödnek cserkésztudás terén, és hogy ezekre egy ütős módszertani segédeszközt készíts.

Csillagászat? Elő a konzervekkel, egy szöggel és kalapáccsal! Üsd a konzervekbe a csillagképeket. Egy villanylámpával megtudod őket világítani, vagy a falra "vetíteni".

Rovás írás? Készíts scrabble-kártyákat, hogy majd közösen tudjátok játszani. Telepítsd a rovás betűkészletet a gépedre, és használd azt titkos üzenetek megírásához.

További ötleteket a Cserkész újság eddigi számaiban találsz.

Őrsi pizsiparty

Tervezzetek egy őrsi pizsipartyt akár a gyerekkori őrsöddel a tavaszra/nyárra, akár egy másik őrssel közösen. Indulhat egy szavazás arról már most, mit nézzetek, milyen társassal játszatok, mit főzzetek.

Szavazáshoz hasznos lehet: https://doodle.com/en/

Online őrsi gyűlés

Videohívásban megtudjátok beszélni, megtervezni a ciklust. Arra ügyelj, hogy csak olyan tevékenységet, célkitűzést válasszanak az őrstagok, amit egyénileg, otthon is eltudnak végezni. A választott feladatokat a következő alkalommal mindenki bemutathatja. A ciklust lezáró tervet pedig időzíthetitek már a karantén utánra, vagy kitalálhattok olyan projektet, amit külön-külön is megtudtok csinálni. Az Őrsöknek menüpontban találtok erre ötleteket.

IQ-teszt

Mérd fel az intelligenciaszintedet a Mensa HungarIQa oldalán: https://mensa.hu/tesztiras/online-iq-probateszt/

Egyrészt jó móka, másrészt tudatában leszel annak, hányadán állsz magaddal. A teszt nagyjából 15 percet vesz igénybe.

Írj a Cserkészbe

Kapcsolódj be a szerkesztőségi munkába, vagy legyél egy-alkalmas szerző. Írj a cserkesz@szmcs.sk címre, hogy megtudd, mi a következő lap témája, és miben tudnál segíteni.

Online edukáció

Végezz el egy kurzust online, amíg otthon vagy. Keresd fel a https://www.coursera.org/ oldalt, ahol rengeteg lehetőség közül választhatsz, miközben az angol tudásodat is fejleszted.

Ha pedig nemcsak angolul tanulnál, használd a duolingot! Rengeteg nyelv közül választhatsz, némelyiknek az alapjait rövid idő alatt is el tudod sajátítani. Hajrá! :)

Tudástár - keretmese

Gyűjtsd össze az eddig használt keretmeséidet, és küldd el ezen az űrlapon keresztül. Készíts róluk egy leírást, jellemzést a keretszereplőkről, a célokról és módszerekről. Ha készítettél karakterkártyákat vagy tevékenységkártyákat, küldd el azokat is. Segítsünk egymásnak, hogy ne kelljen mindig a nulláról kezdeni.

Tudástár - módszertani segédeszközök

Írd össze, milyen módszertani segédeszközeid vannak, töltsd fel őket külön-külön ezen az űrlapon keresztül, küldj róluk fotót és egy leírást, hogyan kell használni. Osszuk meg egymással a tudást! Gondolj csak bele, milyen jó lesz, ha mástól hasonlóképpen fogsz kapni tippet.

Tudástár - kiscserkész kihívások

Írd össze, milyen KCS kihívásokat találtál ki az évek során, töltsd fel őket ezen az űrlapon keresztül, írd meg, melyik fejlődési területhez vonatkozik. Tegyük könnyebbé az őrsvezetést a hasznos információk megosztásával.