Őrsi programok


Karácsony

Közelednek a karácsonyi ünnepek, ami jó téma az online őrsikhez is. Itt találtok pár karácsonyi témájú program ötletet.

Activity csapatokban

A játékot lehet játszani Discordon, Zoomon vagy Google Meet-en is.

A játék hasonló a rendes Activityhez.

A játékmódok:

 • rajzolás (ezt lehet www.awwapp.com oldalon, illetve ehhez hasonló oldalon, vagy úgy is meg lehet oldani, hogy aki a feladványt kapta, az megosztja a képernyőt, és a gépen lévő paint alkalmazással rajzol)

 • körülírás (egy adott szó körülírása, adhatunk 3 szót, amit nem mondhat ki)

 • mutogatás (a kapott szó elmutogatása, célszerű addig lenémítani a mikrofonját annak, aki mutogat [Discordon, és Zoomon is van ilyen funkció])

 • szájról olvasás (itt kötelező a mikrofont mute-olni)

A játék menete:

Miután kialakítottuk a csapatokat kiválasztjuk, hogy melyik csapat kezd, majd a kezdő játékosnak elküldjük privát üzenetben a szót (Zoomon, Discordon van lehetőség rá, de akár Messenger üzenetben is elküldhetjük). Ezután sorsolunk egy számot Google number generátorral (be kell állítani 1-4-ig), és amelyik számot dobta a gép, olyan módszerrel kell a játékosnak kitaláltatni a csapatával a kapott szót.

Szám generátor: https://numbergenerator.org/randomnumbergenerator/1-4

(1= rajzolás, 2= körülírás, 3= mutogatás, 4= szájról olvasás)

Az adott csapat 2 percig találgathat, ha 2 perc alatt nem sikerül kitalálni a szót, akkor a másik csapat is elkezdhet találgatni. Az a csapat kapja a pontot, aki kitalálta a szót (2 pont).

Extra pontszerzési lehetőség:

Ha sikeres találat van (még akkor is, ha az ellenfél csapat találta ki), akkor a csatolt ppt fájlból a pontot szerzett csapat kitörölhet egy számot, ezzel felfedve egy részletet egy magyarországi város épületéről.

Minél több ilyen szám lesz kitörölve, annál könnyebb kitalálni az adott helyet.

Egy kép kitalálásért 5 pont jár.

Ha lement az első játékos köre, akkor a másik csapatból jön egy játékos, akinek szintén elküldjük privátba a szót, majd sorsolunk neki játékmódot, és ha kitalálják a szót, akkor ismét kitörlünk egy számot a ppt fájlból.

Lehet sorba is haladni a számokkal, vagy azt is meg lehet csinálni, hogy random számot generálunk 1-36-ig, ezzel is nehezítve a csapatok dolgát. De lehet a könnyített verzióval is játszani, amikor a csapatok mondhatják meg, hogy melyik számot akarják kitöröltetni.

Az a csapat győz, akinek a játék végén több pontja lesz.

A ppt-t innen tudjátok letölteni: https://docs.google.com/presentation

Használati utasítás a ppt-hez:

 • A kitalálásra szánt képek felett 36 darab számozott szövegdoboz van. Minden egyes szövegdoboz egy 3,18x5,64 cm-es részletet takar az egész képből.

 • Pl.: ha a feladványt helyesen kitalálók a 12-es számot mondják, akkor kitörlöd a 12-es számú szövegdobozt, ezáltal megjelenik a képből egy 3,18x5,64 cm-es részlet. A kép teljesen akkor látszódik, ha az összes szövegdoboz ki lesz törölve. (Természetesen akár egy képrészletből is ki tudják találni az egész képet, ilyenkor ki lehet törölni az összes szövegdobozt, és a következő képre áttérni.)

 • A ppt-ben a kitalálásra váró jelenleg híres épületeket másra is lecserélheted (településetek épületei, környező települések épületei stb. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a ppt-ben az adott dián a háttér formázásánál rámész a kitöltés képpel lehetőségre és kicseréled az általad választott képre.

Ha segítségre van szükséged keresd Gál Várady Tamarát.

Forrás: Online módszertani gondolatok cserkészeknek facebook csoportból Nagy László István ötlete

Activity egyénenként

Minden őrstag készítsen maga mellé egy könyvet. Bármilyen magyar nyelvű könyv lehet. Az első játékos a másodiknak mond egy oldalszámot és egy sorszámot. Például: 4. oldal, 12. sor. Az adott sorból választ a második játékos egy szót, amit elmutogat vagy körülír. Mindenkinek van lehetősége kitalálni. Aki kitalálja, az kap egy pontot. Majd a második játékos mondja a harmadik játékosnak az oldal és a sorszámot, és így tovább.

Ha izgalmasabbá tennétek a játékot, akkor a mutogatás és körülírás mellett a rajzolást is behozhatjátok. A rajzolást ezen az oldalon is csinálhatjátok: www.awwapp.com (regisztrálni kell)

Forrás: 831. Szent Kristóf cserkészcsapat gyűjteménye

Bábszínház

Válasszatok ki őrsileg egy mesét, amit az őrsi foglalkozáson eljátszotok. Ehhez minden őrstag készítsen el egy-egy szereplőt előre otthon. A különféle hanghatásokra is gondoljatok! Aki nem szeretne bábot készíteni, az felelhet a különféle effektekért, előre kikeresheti a vízcsobogást, a mennydörgést, levelek susogását, eső hangját stb. Akár fel is vehetitek az így előadott mesét. Töltsétek fel YouTube-ra és osszátok meg a csapat többi őrsével is!

Bábszínház

Válasszatok ki őrsileg egy mesét, amit az őrsi foglalkozáson eljátszotok. Ehhez minden őrstag készítsen el egy-egy szereplőt előre otthon. A különféle hanghatásokra is gondoljatok! Aki nem szeretne bábot készíteni, az felelhet a különféle effektekért, előre kikeresheti a vízcsobogást, a mennydörgést, levelek susogását, eső hangját stb. Akár fel is vehetitek az így előadott mesét. Töltsétek fel YouTube-ra és osszátok meg a csapat többi őrsével is!

Bipidézet

Bi-Pi születésnapja alkalmából született ez a játék, amiben egy-egy Bi-Pi idézet szófelhőjéből kell rájönniük a gyerekeknek az eredeti idézetre.

Szófelhőt nagyon egyszerűen lehet készíteni online is, pl a WordArt (https://wordart.com/) oldalon. Be kell írni a kiválasztott idézet szavait egyesével a generátorba, aztán pedig lehet mindenféle esztétikai bütykölődést alkalmazni, hogy még személyre szabottabbá tegyük.

A gyerekek feladata, hogy a kész képek alapján kitalálják az idézetet. Egészen különleges alternatívák tudnak születni ötletelés közben.

Forrás: https://www.peldaul.hu/modszertan/94/bipidezet

Beszéljünk a fontos témákról

Itt találtok pár videót, amelyek megnézésével igazán jó és tanulságos beszélgetések kezdődhetnek az őrsötökben.

 • A Magyar Cserkészszövetség youtube csatornáján található egy Online gyermekvédelem nevű lejátszási lista, ahol 5 videó található különböző témákban, mint: gyűlöletbeszéd, a szerzői jog, cyberbullying, adatvédelem és segítőhelyek.

Bunkiépítésre fel!

Építsetek mindannyian bunkert a szobátokban, majd mutassátok meg egymásnak, milyen lett. Szabhattok feltételeket is: mennyi idő áll rendelkezésre, milyen eszközöket lehet csak használni, stb.

Cserkész appok

Nézzétek meg az online módszertani segédeszközök listáját, töltsétek le, ami kedvetekre való és induljon a móka.

Csíráztatás

Ültessetek el joghurtos vagy margarinos pohárba búzacsírákat. Csak egy kis termőföld és pár szem csíra kell hozzá. Helyezzétek az ablakba, öntözzétek naponta és figyeljétek, mikor hajtanak ki az első szálak. Próbálkozzatok különféle technikákkal: egyikőtök énekeljen neki, valaki olvasson stb. Figyeljétek meg, hogy a különféle gondozási módok befolyásolják-e a növény növekedését.

Etikett

Játék menete: Az őrsöt kettéosztjuk 2 zoom beszélgetésbe. Lesz egy üzenő és egy válaszoló csoport. Az üzenőknek megosztjuk képernyőn az első 7 etikettet és ők fogják eljuttatni ezt a másik csoportnak. Az üzenő csopi felosztja egymás között a mondat részeit és megbeszélik, hogy melyiket ki küldi el és kinek. Így a válaszoló csoport tagjai messengeren egyenként egy fél mondatot fognak kapni és 1 percük lesz rá, hogy ezt összetegyék értelmesen és elküldjék a közös chatcsopinkba.

Ehhez az kell, hogy az őrsnek legyen egy nagy közös chat csopija, ahova beküldik a végleges megoldást.

Például: Ha egy szobába belépő személy kezet nyújt egy ülő embernek, neki is fel kell állnia. Rendkívül nagy illetlenség, ha ülve marad kézfogás közben.

2 mondat

...ha ülve marad…, ...rendkívül nagy illetlenség…., ...ha egy szobába belépő személy…, ... kézfogás közben…, ...kezet nyújt egy ülő embernek…, ...neki is fel kell állnia…

Az etiketteket itt találod: https://docs.google.com/document

Forrás: Online módszertani gondolatok cserkészeknek facebook csoportból Gyimóthy Anna ötlete

Filmnézés közösen

Keressetek cserkész filmeket és nézzétek őket közösen: valaki ossza meg a képernyőjét, hogy nyomon tudjátok követni, mi történik, vagy pedig használjátok ezt az oldalt. A végén beszéljétek meg, mit láttatok, milyen hatással volt rátok, mit éreztetek közben. Na és akkor lássunk egy listát, milyen cserkészfilm kínálatunk van:

 1. Mintamókus

 2. Utánam, fiúk!

 3. Bátyám, a főcserkészlány

 4. Jojo nyuszi

 5. 100 év vagány

 6. Holdfény királyság?

 7. Agyoncsapat

 8. Fater a nagycserkész

 9. Eszeveszett birodalom 2

 10. Fel

Ezen a linken pedig tematika és korosztály szerint találtok még ötleteket.

Fessünk mint a profik!

Ha szeretnétek kicsit újra kreatívkodni az őrsötökkel és nem áll messze tőletek a festés, akkor ajánlani szeretnénk nektek egy Facebook csoportot, a BudaP.aint Stúdió személyes csoport-ot. Annyi a teendő, hogy egy személy (mondjuk te) belépsz ebbe a csoportba, ahova bizonyos időközönként streamelnek egy-egy festést, amelyeket később vissza lehet nézni.

Az őrsi előtt válasszátok ki melyik képet szeretnétek megfesteni, majd küldd el az őrstagjaidnak, hogy mikre lesz szükségük (lap, milyen színű festékek) és hogyan készítsék el a festési eszközöket (pl: takarják le újsággal az asztalt, készítsenek vizet, rongyot...) az őrsi előtt. Az őrsi kezdetén nézzétek át, hogy mindenkinek meg e van mindene, majd képernyő megosztással vetítsd ki a videót, és kezdődhet a móka. Közben hagyjátok bekapcsolva a mikrofonokat és bátran beszélgessetek alkotás közben.

Ha esetleg élő közvetítésben szeretnétek festeni, akkor a BudaP.aint stúdió oldalán az eseményeknél nézzetek körül: https://www.facebook.com/budapaintstudio/events/?ref=page_internal

Google fordító

A játék menete:

 1. Írjátok be a google fordítóban egy szabadon választott nyelvbe a kívánt szöveget, amire majd a gyerekeknek rá kell jönniük.

 2. Ezután a videó (https://www.youtube.com/watch?v=igssRYCecXU) alapján letölthetitek azt, ahogy a fordító megpróbálja "külföldiül" felolvasni a magyar szöveget.

 3. A letöltött fájl elküldhető az őrstagoknak vagy lejátszható az online őrsgyűlésen.

Érdemes kipróbálni különféle nyelvekkel a játékot, van, amelyiken felismerhetetlen az eredeti szöveg, illetve elképesztő vicces is tud lenni

Ez a módszertan a cserkésztörvények, a népdalok szövegeinek megtanulására egészen alkalmas, de szabadon felhasználható

Példaként itt egy hangfájl: https://drive.google.com/.../1Ma2l5QGgg.../view...

Hajrá és kitartást mindenkinek!


Forrás: Online módszertani gondolatok cserkészeknek facebook csoportból Némedi Boldizsár- Boldi (929.) ötlete

translate_tts.mp3

Honfoglaló

Játsszatok közösen a https://honfoglalo.hu/ oldalon! Nemcsak tanultok közben, de garantáltan szórakoztok is.

Képfelismerős

Ezt a játékot bármilyen képpel lehet játszani. Ki választasz pár képet és egy apró részt kivágsz belőle, azt küldöd be az őrsi csoportba, vagy vetíted ki az őrsi alkalmával. Az a cél, hogy kitalálják, mi van az eredeti képen.

Téma ötletek:

 • őrsi képek az elmúlt évekből: a részletek alapján el kell mondaniuk melyik évben készült a kép, milyen rendezvényen, kik vannak rajta...

 • egyenruha felvarrók ismétlése: nagyon apró részleteket vágunk ki a felvarrók képeiből és egy szegély, vagy apró motívum alapján kell megállapítaniuk a felvarró nevét.

 • állat felismerés: kiscserkészeknek érdekes lehet, hogy egy bunda, láb, orr szerint fel e tudják ismerni az állatokat. Plusz feladat lehet, hogy azt is meg kell mondaniuk, hogy házi vagy vadonélő állatról van szó.

Forrás: 831. Szent Kristóf cserkészcsapat gyűjteménye

Közös sütés-főzés

Keress ki egy egyszerű receptet, mondjuk leves, egytálétel, süti, és a hozzávalók listáját egy héttel előre küldd el az őrstagjaidnak, amiket mindenkinek be kell szereznie az őrsire. Videochaten streamelve mindenki otthon elkészíti a receptet, közben megosztva, hogy kinek hogy áll, milyen lett és hogy ízlik.

Például a mindmegette.hu oldalon tudjátok szűrni a receptet nehézség, elkészítési idő, hozzávaló és sok más témában is.

Labirintus

Ki találja meg a helyes utat? Ebben a mappában találtok néhány labirintus feladványt, a végén pedig ki is színezhetitek a képeket.

Levél a Cserkész újságnak

Írjatok őrsileg egy levelet a Cserkész újságba. Mutassátok be az őrsötöket, írjatok néhány érdekességet magatokról, és hívjatok egy másik őrsöt "visszavágóra". Kérdezzetek tőlük frappáns kérdéseket. Küldjétek el őket a cserkesz@szmcs.sk címre, a legjobbakat leközöljük.

Linkverseny

A játék lényege: adott két wikipédia szócikk, egy kiinduló és egy cél. Minden résztvevő betölti a böngészőjében a kiindulási szócikket, majd egyszerre indulva megpróbál elnavigálni minél hamarabb (minél kevesebb lépésszámmal / minél rövidebb idő alatt) a cél szócikkre. Fontos, hogy csak az adott szócikken lévő linkeket szabad használni, a Wikipédia keresőt nem.

Plusz nehezítés, ha nem lehet visszalépni a böngészőben, illetve ctrl+f-el nem lehet az oldalon keresni.

Kiváló lehetőség ez a játék, a gondolatok, az őrsgyűlésen érinteni kívánt téma irányába való terelésére. (#átvezetés)

Pl. ka a kémiaóráról jönnek, hogy a kovalens kötés kiütötte a biztosítékot, el lehet játszani ezt a játékot, hogy eljussanak a cserkésztörvényig.

Forrás: Online módszertani gondolatok cserkészeknek Facebook csoportból Kovács Adorján-Dudus ötlete

Mit tanultál ma?

Tartsatok egy ismeretterjesztő kört, amikor elmondjátok egymásnak, mi újdonságot tanultatok aznap/a héten. Próbáljatok olyasmit mondani, amit a többiek még nagy valószínűséggel nem tudnak. Játékot is faraghattok ebből: ki tud több olyan tényt felsorolni, amit a többiek még nem tudtak?

Mozogjunk közösen!

Mozogjatok otthon is, tartsátok magatokat formában! Rengeteg jó videó van a youtube-on, aminek segítségével otthon is lehet edzeni, akár közösen is, egy őrsi összejövetel során is:

Online IGEN?

Előkészületek: 20-30 eldöntendő kérdés kitalálása (ez lehet közös feladat is)

A játék során egyenként felolvassuk az eldöntendő kérdéseket. Az első kérdés elhangzása után mindenki válaszol magában az adott kérdésre (igen/nem) és a jobb kezén a válasznak megfelelően vagy lájk, vagy dislájk jelet mutat (egyenlőre úgy, hogy a társai ne lássák). Miután mindenkinek sikerült magában válaszolnia a kérdésre mindenkinek tippelnie kell, hogy a többiek mit válaszoltak a kérdésre, és háromra fel kell mutatni a kezükön azt a számot, ahányan szerintük igen-t válaszoltak a kérdésre. Ezután mindenki felmutatja a jobb kezén az eredeti válaszát, összeszámoljuk az igeneket és aki eltalálta az "igenek számát" kap 1 pontot. Utána persze lehet beszélgetni is a kérdésekről.

Forrás: 831. Szent Kristóf cserkészcsapat gyűjteménye

Online játékok

Forrás: MCSSZ virtuális ötlettár

Online origami

Videókonferenciában kamerával, de akár ezen az oldalon keresztül is origamizhattok közösen: https://origami.me/

Online puzzle

Ezen az oldalon online rakhattok ki puzzle-t, vagy akár sajátot is készíthettek. Hozzatok létre fiókot és töltsetek fel egy képet. Lehet ez egy őrsi fotó, vagy mondjuk állatok, növények, csillagképek, amiket ki kell rakni és felismerni. Így nemcsak szórakoztok, de tanultok is. Ha pedig versenyeznétek, indíthattok egy időmérőt, kinek sikerült elsőként kiraknia a feladványt.

Őrsi hímzés

A nyári táborra már lehet gyakorolni az őrsi zászlóhoz szükséges műveletet: hímezzetek valamit közösen. Találjátok ki, mi legyen az, osszátok szét, ki melyik részét vállalja, aztán munkára fel. A különböző hímzésfajtákat is szétoszthatjátok egymás közt. A végén majd összevarrjátok egy egésszé a művet, ami a cserkészotthont díszítheti.

Room-tour

Vezessétek körbe egymást a szobátokban virtuálisan. Mutassátok meg, minek hol a helye, hol szoktatok tanulni, olvasni, gondolkodni. Melyik a szobátok legkreatívabb része? Melyik az, ahol a legszívesebben kuckóztok? Adjatok egymásnak tippeket, min és hogyan lehetne alakítani.

Rovással írt könyvek

Ezen az oldalon ismert könyveket találtok feltöltve rovás írással. Válasszatok ki egyet és tartsatok könyvklubot. Minden hétre olvassatok el egy új fejezetet és beszéljétek ki, mi minden történt, mit gondol, mi lesz a következő fejezetben. Mennyire volt nehéz rovásul olvasni? Meddig tartott, mire ment már annyira folyékonyan, hogy ABC nélkül is eligazodtatok a szövegen?

Szabadulószoba (rover korosztály)

Gyakorló feladatok: https://learningapps.org/10110318

Szabadulószoba: https://roomescapemaker.com/u/maxim/cserkesz

Szobához szükséges drive: https://drive.google.com/.../14q...

Feladványok megoldásai: https://drive.google.com/.../1EC.../view...


Forrás: Online módszertani gondolatok cserkészeknek Facebook csoportból Márkimárk (313) ötlete

Szabadulószoba online- Az időmágus

Ez egy ingyenes online szabadulószoba, amelynek sikeres teljesítésére 60 perc áll rendelkezésre (ha letelik az idő, az sem baj lehet tovább játszani).

Nagyon érdekes és nem könnyű feladatok vannak. Remek kihívás lehet a cserkész, rover és vezetői őrs számára is. Figyeljünk a megfelelő kommunikációra.

https://digitalis.szabaduloszoba.hu/idomagus

Scouting for Boys

Olvastátok már? Ha igen, akkor egy felelevenítés sosem árt, ha pedig még nem, itt az ideje. Éljétek bele magatokat a cserkészet alapítójának bőrébe, próbáljátok meg elképzelni, milyen világról álmodott. Mit gondoltok? Olyan ma a cserkészet, ahogy azt Bi-Pi elképzelte? Milyen eltéréseket vesztek észre? Van olyan, amivel nem értetek egyet, vagy már idejét múlt?

Angolul online: http://www.thedump.scoutscan.com/yarns00-28.pdf

Magyarul online: http://3ker.cserkesz.hu/images/konyvek/Cserkeszet_fiuknak_1.pdf

Szókereső

Erre a linkre kattintva találtok néhány szókereső feladványt. Sikerül megtalálni az összes szót? A képeket ki is nyomtathatjátok, ha úgy könnyebben megy, a végén pedig még a képeket is kiszínethetitek.

Szótársas

Ami kell a játékhoz: egy értelmező kéziszótár (a játék során minden résztvevőnek szüksége lesz rá, azonban nem baj, ha fizikailag nincs meg, mert az interneten is elérhető).

A játék menete: minden körben egyvalaki kiválaszt egy olyan szót a szótárból, amit senki sem ismer (lehet igazi kincsekre bukkanni). Felolvassa az adott szót, és minden játékosnak ki kell találnia rá egy definíciót. A kitalált definíciót mindenki privátban elküldi a játékvezetőnek (aki választotta a szót), majd ő felolvassa az összes beérkezett definíciót és az igazi definíciót is. Ekkor tippverseny következik, hogy vajon melyik volt az eredeti.

 • Amikor én először hallottam a játék szabályait, nem teljesen értettem, hogy ebben mi az élvezetes, de érdemes egy próbát adni neki, rengeteg kreatív és vicces gondolat fog születni, valamint sok új szóval bővíthetjük a szókincsünket

Egy példa:

Kiválasztottam a EPRUVETTA szót a szótárból.

Alább felsorolom a játékosok által írt definíciókat (és az igazi jelentését is):

-A tündérek könyve, amiből megtanulják a varázslataikat

-Robogó, a Babetta elfeledett elődje

-Társalkodónő

-Kémcső

-Az eper ízű vattacukor speciális neve

-Kizárt dolog, mert nem tudom

Forrás: Online módszertani gondolatok cserkészeknek Facebook csoportból Botond Barna ötlete

Szótársas verssel

Ami kell a játékhoz: verses kötet vagy internetes kereső.

Sorban haladunk, a soron következő játékos mindenki számára ismeretlen vers/vers részletet választ, amelynek 4 sorából 2-őt megad a többieknek. A többi játékosnak hozzá kell költenie a maradék 2 sort. A kész műveket a versrészletet megadó embernek elküldik üzenetben, majd ő felolvassa a költeményeket és az eredeti szöveget is, a többieknek ki kell találnia melyik volt az eredeti mű.

Forrás: Online módszertani gondolatok cserkészeknek Facebook csoportból Csanády Gábor ötlete

Tanulósarok kialakítása

Alakítsátok ki a tanulósarkatokat egy őrsi során. Vegyétek végig, mire van szükség ahhoz, hogy effektíven tanulni tudjatok, pl: asztal, tolltartó, asztali lámpa, füzetek, fiókok, szemetes stb. Ami hiányzik a listáról, próbáljátok saját magatok elkészíteni, például tolltartót WC papír gurigából, szemetest kartondobozból. Rendezzétek el a tanuló kuckótokat úgy, hogy a lehető legkényelmesebb legyen, hiszen most egy darabig ez lesz a mindennapjaitok központja.

Tábori pakolás

Ügyességi feladat következik! Határozzátok meg az időkeretet, ami mindenkinek a rendelkezésére áll, legyen mondjuk 5 perc. Ez idő alatt mindenki kerítse elő a hátizsákját és pakolja bele azt, ami elengedhetetlen egy táborban, vagy mondjuk egy túra során. Az idő leteltével mutassátok meg, ki mit pakolt, beszéljétek meg, mit felejtettetek el.

A játékot játszhatjátok különböző feltételek mellett: pakoljatok egy 24 órás portyára, egy mozgótáborra, egy vízitúrára, egy téli túrára. Csak aztán tessék mindent szépen vissza is rakni a szekrénybe!